Zatlouká Francie poslední hřebíčky do rakve EU?

14. 10. 2016 9:00:00
Když jsme před lety vstupovali do EU, snili jsme, a bylo nám to i slibováno, že budeme moci volně cestovat, pracovat a studovat po celé Evropě. Vždyť přece na volném pohybu osob, zboží, služeb a kapitálu je celá Unie postavena.

A dokonce jsme se toho všeho po několika letech přechodných opatření i dočkali. Dnes se z nás ale opět stávají občané druhé kategorie. Jestliže je cílem Francouzů destrukce EU a odstranění volného obchodu jako jedné z největších výhod, tak to vzali za správný konec.

O co jde?

V uplynulých dnes jsme totiž mohli zaznamenat šikanování českých řidičů kamionů francouzskými a německými úřady. Pokutují je za to, že berou příliš nízkou mzdu. Ano, dostanou pokutu, protože berou příliš nízkou mzdu. A ve Francii si na naše řidiče a firmy přichystali i další libůstky.

Měli by se zaregistrovat do francouzského systému. Najít si v zemi, tj. zaplatit si, odpovědného frankofonního zástupce se sídlem ve Francii nebo mít v kabinách pracovní smlouvu přeloženou do francouzštiny a také přeloženou kolektivní smlouvu.

Proč to je?

Podnikat ve Francii je složité. Vliv odborů obrovský. Konkurenceschopnost země nízká. Potvrzuje to i index ekonomické svobody, podle kterého je v rámci Evropské unie méně ekonomické svobody jen v Itálii, Slovinsku, Řecku a Chorvatsku.

Když to mají podnikatelé a zaměstnanci těžké, tak bychom jim měli pomoct. Snížit administrativní zátěž, zjednodušit a snížit daně, zvýšit pružnost trhu práce. Když jste ale Francouz, zachováte se evidentně podle hesla „ať ti chcípne koza“ a začnete svůj rigidní polosocialistický trh chránit před konkurencí.

Na místo zjednodušení podmínek,podmínky pro podnikání, než jaké nabízí Francie, nebo že mají komparativní výhodu v podobě nižších nákladů na zaměstnance.

Co s tím?

První možností je doufat v zásah Evropské komise, to je ale utopie, že by se pan Juncker a jeho komisaři odhodlali jít proti svým přátelům z Francie a Německa. Navíc česká vláda se v poslední době snaží podnikání ztížit, a ne ulehčit.

Přesto bychom neměli jenom sedět a čekat, s čím „EU soudruzi“ zase přijdou, ale měli bychom my, s námi celý Visegrad a další země postižené francouzsko-německými ochranářskými opatřeními, tlačit na Evropskou komisi, aby neomezovala jednu z posledních výhod Evropské unie. Protože když volný obchod padne, zůstane jen evropská byrokracie, a to bude poslední hřebíček do rakve EU.

No, a když se nám spolek jménem Evropská unie nepodaří reformovat, tak bychom se měli začít připravovat na život po EU.

Autor: Vojtěch Kos | pátek 14.10.2016 9:00 | karma článku: 40.08 | přečteno: 2119x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ekonomika

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.66 | Přečteno: 598 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.74 | Přečteno: 906 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.95 | Přečteno: 1577 | Diskuse

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 19.36 | Přečteno: 497 | Diskuse

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 69 | Diskuse
Počet článků 10 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1809

Ekonom, podnikatel, místopředseda ODS Praha. Narozen v roce 1972 Praze, kde také s rodinou bydlí. Během svojí profesní kariéry působil v několika společnostech na manažerských pozicích. Nyní soukromě podniká. Členem ODS je od roku 1996, místopředsedou ODS Praha od listopadu 2013. Věnuje se oblasti ekonomie a podnikání.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...