V České republice je moc pizzerií!

29. 01. 2016 10:05:00
Nedávný průzkum renomované agentury FujtajblFactum přinesl šokující zjištění. V České republice je velké množství pouličních prodejen pizzy. Dokonce jich máme nejvíce v přepočtu na obyvatele v celé Evropě.

„Ten stav není normální. Nikdo se tedy nemůže divit tomu, že společnost chce, aby to na trhu vypadalo jinak,“ uvedl generální sekretář Asociace pouličních prodejců pizzy Václav Malina.

„Ale je zřejmé, že pokud je u nás tak vysoký počet těch, kteří se touto profesí zabývají, tak nemohou být všichni řádně kvalifikováni. Spotřebitel si zaslouží, aby byl chráněn. A zároveň se tím chráníme i my. Zvýší se tím úroveň našich služeb, a tím pádem i zájem o ně,“ dodal Malina.

Do věci se už vložilo Ministerstvo pro místní rozvoj. Začalo připravovat zákon, který by počet pouličních prodejců pizzy reguloval.

Připadá Vám to absurdní? Mně taky. Místo pouličních prodejců pizzy si dosaďte realitní makléře, místo Václava Maliny, Jana Borůvku a máte neveselý, ale bohužel přesný popis reality. (Viz: http://bydleni.idnes.cz/realitni-makleri-0k8-/stavba.aspx?c=A160126_115737_stavba_web )

Absurdní regulace

Povšimněte si prosím té starostlivé snahy o nás chudáky spotřebitele. Jsme nesvéprávné bytosti a potřebujeme, aby nás stát chránil před námi samými pomocí nového zákona. Také se tím pro nás mají zlepšit služby. Ale opak je pravdou. Spíše se zhorší, protože mezi makléři ubude konkurence, a už se nebudou muset, jako dneska předhánět, kdo z nich lépe, rychleji a levněji splní naše přání.

Protože to je přece podstata celé věci. Reality jsou, nebo minimálně ještě nedávno byly, dobrý byznys. Tak dobrý byznys, že v něm začalo podnikat hodně lidí. S počtem lidí v branži rostla konkurence. A konkurence vždycky tlačí ceny dolů. A když jdou ceny dolů, tenčí se marže a najednou začíná být příliš mnoho slimáčků na příliš málo kapustiček.

Takže si Asociace realitních kanceláří České republiky hezky povodila Ministerstvo pro místní rozvoj a prolobovala si svůj speciální zákon. V jeho návrhu se mj. počítá se stanovením požadavku na odbornou způsobilost. Tou se rozumí vysokoškolské vzdělání magisterského stupně se zaměřením na realitní činnost, právo nebo oceňování majetku nebo vysokoškolské vzdělání a jeden rok praxe v realitní činnosti nebo středoškolské vzdělání s maturitní zkouškou a tři roky praxe v oboru.

Jste třeba stavař s dvacetiletou praxí a chcete začít dělat do realit? Zapomeňte. Nejste odborně způsobilý.

Pokud tento návrh projde, vznikne u nás další kastovně oddělené povolání. Další regulované odvětví ekonomiky. Další byrokracie, jejímž jediným smyslem je chránit příjmy privilegované sorty lidí před konkurencí.

Autor: Vojtěch Kos | pátek 29.1.2016 10:05 | karma článku: 24.65 | přečteno: 1315x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ekonomika

Tomáš Flaška

Někdo tady lže

Prezident Pavel svolal schůzku opozice a koalice ohledně důchodové reformy. Záslužný čin. Nepamatuji, že by některý z jeho dvou předchůdců zkusil něco podobného. A o tom má prezidentská funkce být.

29.3.2024 v 9:13 | Karma článku: 15.99 | Přečteno: 186 | Diskuse

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.66 | Přečteno: 598 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.83 | Přečteno: 910 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.95 | Přečteno: 1584 | Diskuse

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 19.36 | Přečteno: 498 | Diskuse
Počet článků 10 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1809

Ekonom, podnikatel, místopředseda ODS Praha. Narozen v roce 1972 Praze, kde také s rodinou bydlí. Během svojí profesní kariéry působil v několika společnostech na manažerských pozicích. Nyní soukromě podniká. Členem ODS je od roku 1996, místopředsedou ODS Praha od listopadu 2013. Věnuje se oblasti ekonomie a podnikání.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...