Zatlouká Francie poslední hřebíčky do rakve EU?

Když jsme před lety vstupovali do EU, snili jsme, a bylo nám to i slibováno, že budeme moci volně cestovat, pracovat a studovat po celé Evropě. Vždyť přece na volném pohybu osob, zboží, služeb a kapitálu je celá Unie postavena.

A dokonce jsme se toho všeho po několika letech přechodných opatření i dočkali. Dnes se z nás ale opět stávají občané druhé kategorie. Jestliže je cílem Francouzů destrukce EU a odstranění volného obchodu jako jedné z největších výhod, tak to vzali za správný konec.

O co jde?

V uplynulých dnes jsme totiž mohli zaznamenat šikanování českých řidičů kamionů francouzskými a německými úřady. Pokutují je za to, že berou příliš nízkou mzdu. Ano, dostanou pokutu, protože berou příliš nízkou mzdu. A ve Francii si na naše řidiče a firmy přichystali i další libůstky.

Měli by se zaregistrovat do francouzského systému. Najít si v zemi, tj. zaplatit si, odpovědného frankofonního zástupce se sídlem ve Francii nebo mít v kabinách pracovní smlouvu přeloženou do francouzštiny a také přeloženou kolektivní smlouvu.

Proč to je?

Podnikat ve Francii je složité. Vliv odborů obrovský. Konkurenceschopnost země nízká. Potvrzuje to i index ekonomické svobody, podle kterého je v rámci Evropské unie méně ekonomické svobody jen v Itálii, Slovinsku, Řecku a Chorvatsku.
Když to mají podnikatelé a zaměstnanci těžké, tak bychom jim měli pomoct. Snížit administrativní zátěž, zjednodušit a snížit daně, zvýšit pružnost trhu práce. Když jste ale Francouz, zachováte se evidentně podle hesla „ať ti chcípne koza“ a začnete svůj rigidní polosocialistický trh chránit před konkurencí.
Na místo zjednodušení podmínek,podmínky pro podnikání, než jaké nabízí Francie, nebo že mají komparativní výhodu v podobě nižších nákladů na zaměstnance.

Co s tím?
První možností je doufat v zásah Evropské komise, to je ale utopie, že by se pan Juncker a jeho komisaři odhodlali jít proti svým přátelům z Francie a Německa. Navíc česká vláda se v poslední době snaží podnikání ztížit, a ne ulehčit.

Přesto bychom neměli jenom sedět a čekat, s čím „EU soudruzi“ zase přijdou, ale měli bychom my, s námi celý Visegrad a další země postižené francouzsko-německými ochranářskými opatřeními, tlačit na Evropskou komisi, aby neomezovala jednu z posledních výhod Evropské unie. Protože když volný obchod padne, zůstane jen evropská byrokracie, a to bude poslední hřebíček do rakve EU.

No, a když se nám spolek jménem Evropská unie nepodaří reformovat, tak bychom se měli začít připravovat na život po EU.

Autor: Vojtěch Kos | pátek 14.10.2016 9:00 | karma článku: 40,08 | přečteno: 2119x
  • Další články autora

Vojtěch Kos

Levná nafta jen pro někoho

8.11.2016 v 15:15 | Karma: 36,13

Vojtěch Kos

Každý rok do Thermalu zadarmo

27.7.2016 v 9:55 | Karma: 34,83

Vojtěch Kos

Dotacemi ke světlým zítřkům

8.4.2016 v 10:00 | Karma: 31,33

Vojtěch Kos

V České republice je moc pizzerií!

29.1.2016 v 10:05 | Karma: 24,78