Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

A takovýto výpotek publikuje funkcionář strany, která to tu posledních 7 let řídila. Co jste nám tím chtěl, pane ekonome, sdělit? Jaké máte řešení, co navrhujete?

0 0
možnosti

P68e13t30r 95H54á81l59a

18. 12. 2013 10:34

O potravinové souběstačnosti se můžeme bavit, co je ale sviňárna největší je, že Babiš je ochoten kvůli osobnímu zisku nařizovat povinné přimýchávání drahých a k životnímu prostředí velmi nepřátelských biopaliv do nafty a benzinu.

2 0
možnosti
Foto

Na to ze jste ekonom jste se tu moc nevysmajchloval, jen si dal kopanec do Babise, ktery vasi stranu zanechal za kopecky. Jdete si zpytovat svedomi, nez zacnete hazet spinu tam, kde nepatri.

3 2
možnosti

Opravdu jste ekonom? Po tom co jste napsal se mi to nechce věřit.  Podmínky za jakých vstupovalo naše zemědělství do EU domlouvaly pravicové vlády. Říkájí vám něco limity počtu skotu, prasat, drůbeže, plochy obilovin, zeleniny, vinic atd..atd.. Z těchto limitů se odvíjely povolené objemy výroby mléka, vajec , masa, cukrovky, obilovin či zeleniny.

Už jsme v EU nějaký pátek, přesto tzv. staré země EU dostávají v zemědělství podstatně vyšší dotace než nové země, tedy i my.

Ceny vstupů do zemědělské prvovýroby jsou v podstatě stejné jak u nás tak např. v Rakousku či v Německu. Podstatně levnější je však naše práce. Takže vyrábíme levněji. Vyplácené dotace to však podstatně zkreslují. Totéž se týká zpracovatelského průmyslu. Prvovýrobní vstupy české výroby, t.j. obilí, maso, vejce jsou levnější, práce je levnější, technologie  jsou cenově stejné jako např. v Německu.

Když se v obchodních řetězcích prodávají potraviny ze zahraničí, je to dotované zboží, které navíc řetězce jako vlastníci z těchto zemí před českým zbožím preferují. Pokuste se najít např. v řetězcích českou zeleninu, jablka , nebo brambory. Všechno  je z Poslka, Holandska, Italie nebo Rakouska (jablka).

Tak se prosím vzpamatujte a nebalamuťte lidi.

7 2
možnosti

J38a14n 18H84a31n13á80k

17. 12. 2013 23:39

Díky za info!

2 0
možnosti

J74a57n 93H56a36n76á96k

17. 12. 2013 22:58

Měl bych třetí variantu:

c) regulace super/hyper.

Naše země má největší počet hyper/super na obyvatele v Evropě, důsledek? Extrémní konkurenční boj. Jistě jste ve zprávách mnohokrát slyšel, jak supermarkety tlačí na české výrobce, aby zlevnili, jinak nebudou odebírat a že výrobce už prostě jít níž nemůže.. A nemáte-li produkt v hyper super, jako byste neexistoval (ikdyž se to už zlepšuje a vznikají tzv. farmářské obchody). Takto zkrachovalo mnoho českých výrobců a vzhledem k tomu, že máme poměrně přísné hygienické podmínky, tím pádem vysoké výrobní náklady, začalo se vyrábět v jiných zemích, samozřejmě na objednávku hyper/super. Proto mnoho nových hyper/super potravinových značek (clever, kaufland atd.).

Jednoduše řečeno, extrémní konkurenční boj a oligopol (který u nás není prvním) způsobil, že mnoho českých výrobců zkrachovalo. Je potřeba prodávat levně, čili "akčně" a u nás se fakt sušenka za 3 koruny nevyrobí.

Regulaci řetězců chystá i EU.

Takže naopak, Babiš možná opravdu ví, jak potravinovou soběstačnost zemi vrátit. Samozřejmě je možné to vyložit jako další střet zájmů, nicméně současnou situaci bych nedával jemu za vinu.

3 2
možnosti

Že by byly levné, státem dotované, potraviny dovezené z Polska kvalitnější, tomu věří asi málokdo.

4 0
možnosti

Vidim to stejne. A doufam, ze to vidi i volici Babise...

3 1
možnosti

Voliči Babiše to právě nevidí. Aspoň zatím.

3 2
možnosti
  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1809x
Ekonom, podnikatel, místopředseda ODS Praha. Narozen v roce 1972 Praze, kde také s rodinou bydlí. Během svojí profesní kariéry působil v několika společnostech na manažerských pozicích. Nyní soukromě podniká. Členem ODS je od roku 1996, místopředsedou ODS Praha od listopadu 2013. Věnuje se oblasti ekonomie a podnikání.

Seznam rubrik