Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J90a78n 93R67á89ž

9. 8. 2016 14:00

Když stát zasahuje mocensky do vztahu zaměstnanců se zaměstnavateli v oblasti mzdy, vždy to vede k tržním deformacím. Čím víc budou administrativně růst mzdy, tím víc bude ubývat pracovních míst, české výrobky přestanou být konkurenceschopné a cena práce bude tak klesat. V důsledku toho budou růst náklady na sociální dávky, což nutné pivefe ke zvyšování daní. Jistým tržním zákonům se prostě administrativně vyhnout nelze.

Státním dirigismem v oblasti cen práce to začne a zákonitě to skončí tím, že i konečně ceny produkce nebude určovat trh, ale nějaká cenová komise. Cena práce a cena produkce jsou spojené nádoby. Jak dojde k deformaci jedné cenové hladiny, musi dojít k deformaci i druhé.

My už jsme zažili, k jakým koncům to vede. Západní Evropa, mimo jednoho období švédských socialistických experimentů, to nepoznala. Tak jde jen o to, abychom se s nimi na dokončení cesty k statem řízeného socialismu nesvezli.

0 0
možnosti

Autor p. Kos to celé vytrhl z kontextu. Proč by pomocník pekaře měl vydělávat zrovna 30000? Proč ne třeba 15000? AUtor píše, že souhlasí s tím ,aby se pracovat vyplatilo. Ale za těch 10000 hrubého se pracovat opravdu nevyplatí. Zaplatíte nájem a zbyde vám tak na chleba a o nějakých rezervách na horší časy. Nemůže být ani řeč. Takže vládou navrhovaná min. mzda 11000, tu si může dovolit každý. Pokud ne, tak prostě neumí podnikat a zaměstnanec nebude vykonávat nadhodnotu.

1 3
možnosti
Foto

Zvláštní, každý podnikatel si podle vás může dovolit platit minimální mzdu ve výši 11000. tedy by mělo latit, že pokud začnete podnikat, neměl by pro vás být problém vydělat si mnohem více, protože celkové náklady na zaměstnance jsou mnohem vyšší než je oněch 11000. Že se do toho tedy nepustíte? To byste vlastně musel pracovat a vzdát se svých sociálních jistot. Noo, přál bych docela lidem jako vy, aby se podnikatelé rozhodli, že na diktát státu nepřistoupí a raději zaměstnance propustí. Ještě rád byste škemral o jakoukoliv práci i bez minimální mzdy.

1 0
možnosti

Další "ekonom" ODS

1. ODS neustále řve, že minimální mzda povede ke zvyšování nezaměstnanosti a ke krachu malých živnostníků. MInimální mzda roste a počet živnostníků také, nezaměstnanost je skoro nejnižší v Evropě.

2. Zatímco ve většině států se minimální mzda pohybuje na 42 až 45% průměrné mzdy, v ČR je to 37%. ODS stále stáví ekonomiku na žebrácké mzdě a montážích a ne na technickém rozvoji a vysoce kvalitních výrobcích. Už i Číňané tuto cestu opouštějí.

3. Pro každého skutečného ekonoma je logické, že pracovník pracující v jiném státě by měl dostávat mzdu odpovídající místním poměrům. Jinak jde o sprostý dumping ze strany zaměstnavatele.

4. Poslanci ODS v Evropském parlamentu dostávají plat odpovídající poslancům v Praze nebo poslancům v Bruselu? A platí je čeští daňoví poplatníci! Tak začít tam!!

5. Zkuste v USA nedat zahraničnímu zaměstnanci alespoň minimální mzdu! A pokud si pamatuji, tak průkopnikem minimální mzdy jsou právě USA. A pamatuji si také slogan "one hour work, one dollar, který se později převrátil na nákupní slogan "one dollar, one hour".

6. Jinak již za Rakouska Uherská byl institut tzv. "obvyklé mzdy" (cca 1 k za jeden den).

1 0
možnosti

Prostě to zkrátím, ať žije socialismus a regulace. Už váš první bod svědčí o naprostém nepochopení základního principu ekonomie. Prostě ten blahobyt nařídíme zákonem

0 0
možnosti

J23a32n 51S46e84m10i56k

8. 8. 2016 15:57

co je to za nesmysl?

logicky prece se treba Nemcum pracujicim ve stavebnictvi nemuze libit kdyz jim na nemeckem uzemi konkuruje stavebni firma z polska ktera obejde na nemeckem uzemi nemecke zakony o minimalce tim ze tam naveze polske pracovniky kterym plati polovinu toho co by musela vyplatit Nemci zijicimu v nemecku.

Ja nevim, ale predstavil by jsem si ten rev kdyby ukrajinskym stavebnim delnikum nebo remeslnikum pracujicim v CR mohli vyplacet ukrajinskou minimalku;-D

Nekdy mi prijdou odpurci EU tohohle typu uplne rozumu zbaveni.

....no, vlastne je mozne ze autor blogu vubec netusi ze ta nemecka minimalka podle toho navrhu bude platit jen na uzemi Nemecka pro lidi pracujici v Nemecku.;-D

Stejne jako plati ceska minimalka pro ukrajince pracujiciho v CR

Ja v tom vidim jednak logickou ochranu konkurencniho prostredi, a druhak ochranu pracovniku ze zemi kde je nizsi minimalka kdyz pracuji v jine zemi

2 0
možnosti

Takže prosazujete protekcionizmus. Ať lidé platí víc, hlavně že tuzemské zatuchlé firmy pojedou dál.

0 0
možnosti
Foto

Minimální mzdy likvidují především nejníže postavená pracovní místa. Jsou to taková místa, která podnikatel může, ale nemusí vytvářet, protože nezasahují přímo do produkční činnosti, ale sleduje jimi spíše vylepšování prostředí ve kterém zaměstnává své pracovníky, nebo dává šanci začínajícím zaměstnancům získávat určité pracovní dovednosti. Tato místa, díky minimální mzdě pak nevzniknou.

Stát je hlavní příčinou nedostatku pracovních míst a jejich nízké platové úrovně.

1 0
možnosti

J45a26n 49S77e77m69i20k

8. 8. 2016 16:05

To je hodne zjednoduseny pohled- ty mista za minimalku se casto nedaji zrusit, jen je tam diky velkemu mnozstvi nekvalifikovanych kandidatu na pracovniky proste pretlak zoufalcu ze jim majitel muze platit prakticky co chce...

- dobry priklad jsou pokladni v supermarketech. Bez nich se business neobejde, ty mista se nedaji zrusit, a presto to tam jede za minimalku.

Ja jsem pravicove smyslejici clovek, ale chapu ze v techto oborech je treba pro tyhle lidi nasadit nejake dno mzdy, neb oni nemaji diky absenci kvalifikace zadnou vyjednavaci silu.

V kostce- to co pisete je "pravicovost" z prvniho rocniku studia ekonomie. Realita je mnohem slozitejsi a pestrejsi;-)

0 0
možnosti

když byste byl Němec a žil v Německu a jak by s vám moc líbilo , kdyby se nějaký řidič z Rumunska postaral o to, aby vaše mzda bla v rámci absolutně volného pracovního trhu zdecimována na 20%...dokázal byste žít v Německu z těchto 20% své bývalé mzdy ???

a jaký by to mělo celoevropský efekt????..snížení totální životní úrovně tedy asi jako když jsme čekali na to, až nás Sověti doženou.....to je přece ekonomický nesmysl prvního řádu.....

je přece lepší si životní úroveň a tedy i platy zvyšovat než snižovat....to by pak ovšem muselo platit, že ČECH SE MUSÍ PODŘÍDIT NIŽŠÍ platové úrovni v Rumunsku či Bulharsku......a to přece nemůžete myslet vážně ani omylem...jaký obor ekonomie jste studoval?

5 1
možnosti

Snížení totální životní úrovně? Podle vás tedy životní úroveň je centrálně řízena státem? To vás učili na VUML?

0 0
možnosti

Proč v tom vašem článku pletete páté přes deváté ? Pokud vím, návrh se týká jen zahraničních pracovníků, vyslaných zaměstnavatelem na práci do jiné země. Tedy toho vašeho pomocníka v pekařství na malé vesnici se německá minimální mzda v žádném případě netýká.

Pokud zaměstnavatel vysílá své zaměstnance na práci v jiné země, účtuje si i většinou ceny za dané služby, které jsou obvyklé v dané zemi, případně, kvůli konkurenceschopnosti, jen o něco málo nižší. Proč by si tedy nemohli dovolit platit takovým zaměstnancům třeba německou minimální mzdu (zhruba 230 Kč/hod) ? Na práci do zahraničí se obvykle vysílají odborníci v oboru, nikoliv ti, kteří by doma pracovali za českou minimální mzdu.

3 0
možnosti

Co za blbost ,cesta na zapad je pro ridice mnohem narocnejsi (uz k vuli reci ) ,nez jet do Prdelovic na Hanee.Tak jim ten plat prejte .Ti dalkari proti tomu urcite nic nemaji .Aspon se o ne zastavaji odbory na zapad , kdyz zde nikdo.

1 0
možnosti

Přeji jim takový plat, jaký odpovídá poptávce a nabídce na pracovním trhu a ne takový, jaký si vysnila nějaká socialistická odborářská nula.

2 1
možnosti

Nevím proč do toho pletete pekaře u nás, ovšem kdybyste mu zařídil pekárnu v Německu a nechal ho tam prodávat žemle, tak by bylo jedině správné, aby měl aspoň minimální mzdu

3 0
možnosti

Pane Kos, jste ekonom tak mi porozumite. Cesla firma dostane projekt v Nemecku. Posle tam sve zamestnance. V uctech se objevi euromzda, kterou te ceske firme musi zakaznik zaplatit. Tim se tato ceska firma dostane do konkurence s nemeckymi firmani. To znamena, ze ceska firma nemuze byt podstatne levnejsi, ale jeji sluzba musi byt kvalitnejsi. Jestlize by ceska firma prisla se zamestnanci s cekymi platy tomu by se rikalo dumping. S velikosti statu to nema nic spolecneho. Je otazka, kdy se konecne naucime pocitat?

2 0
možnosti

Dumping vymysleli socialisté, nic takového na trhu neexistuje.

0 2
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS