Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JB

J57a26n 54B98u74r65i28a70n

8. 8. 2016 12:06

Tak tohle je trochu absurdní situace, kdy euroskeptici nadávají na to, že jednotlivé členské státy EU si ve SVÝCH zemích chtějí diktovat SVÉ podmínky.

Nějak pořád nechápu, proč by třeba pro českého dopravce měl být problém dát českému řidiči 8,5 €/hod po dobu, co pojede přes Německo.

Německý řidič bere násobek této mzdy.

2 2
možnosti
AK

Já naprosto chápu, že se českému dopravci nechce platit českému řidiči víc, než mu platil dosud.

Stejně tak chápu, že se firmám na západ od našich hranice nelíbí, že jim firmy z Východu přebírají práci, aby ji vykonaly za mzdu, ze které by řidič v jejich zemi nevyžil.

Naše vláda si myslí, že je třeba napřed vyrovnat mzdy v různých zemích Evropa a že se tím problém sociálního dumpingu automaticky vyřeší.

To má vláda jistě pravdu, ale problém je v tom, že se rozdíly ve mzdách mezi různými zeměmi EU stále prohlubují.

Protože se v nejbližší době jistě nestane ten zázrak, že bychom se mzdové úrovni zemí Západu začali přibližovat, budou i nadále moci naše firmy svou lacinou prací vyvíjet tlak na snižování mezd řidičů na Západě.

Tak nevím jestli ten společný trh skutečně vede ke společné prosperitě všech, jak nám bylo vysvětlováno...

0 0
možnosti
AK

Autor je dalším pohrobkem hlasatelů neoliberální ideologie (Reagan, Thatcherová, u nás Klaus) a tržního fundamentalismu. Je to ideologie prostá až prostinká a možná proto je pro ty jednodušší z nás tak přitažlivá. Jak ale ukazuje rozdíl ve vývoji kvality života v zemích kde byla aplikována a kde nebyla (Skandinávie), nefunguje.

V podstatě stačí si pamatovat 3 postuláty:

- vše vyřeší trh (i sociální a ekologické problémy)

- stát je vždycky ten špatný (ať si počíná jakkoliv)

- individualizovaný jednotlivec se vždy rozhodne racionálně.

Tak hlavně žádné odbory, už svaz zahrádkářů zavání totalitou.

Je jasné, že každý si dokáže vyjednat vyváženou pracovní smlouvu třeba s General Dynamics, že?

Každý tedy musí stát zcela svobodně, ale zcela sám proti zbytku světa.

4 3
možnosti
EP

K té vaší Skandinávii: víte, že tam ne všude vůbec nějakou minimální mzdu mají? A nějak vám z toho vypadla Venezuela, tu zřejmě taky ze stejných důvodů obdivujete

0 0
možnosti
PD

Situace se PONĚKUD komplikuje, pokud ten, kdo nabídku práce odmítne, ztrácí nárok na podporu od státu.

Pokud jste "vyučený" (nebo certifikovaný) profesionální řidič a nedaří se vám sehnat práci, tak se jdete zaregistrovat na Úřad práce. Ten vás pošle za nějakým vyčůraným podnikatelem, který po vás chce, abyste odvezl obří bagr z Košic do Glassgow na stavbu, a nabízí vám hodinovou mzdu 60 Kč. Vy mu na to řeknete, že taková cena je s ohledem na nebezpečnost a náročnost cesty a hodnotu nákladu nepřiměřeně nízká, a že tedy nabídku práce odmítáte. On to napíše do vašich lejster, které musíte donést na Úřad práce. Ten vás za trest, že jste si dovolil mít zásady, vyřadí z evidence. Následně dostanete možná 2 tisíce Kč na měsíc jako životní minimum.

Bruselské opatření má zabránit cenové válce mezi jednotlivými EU zeměmi, protože, EU byla založena primárně proto, aby zabránila válce na kontinentu. Mnozí libertáriáni a blázni to nechápou, mají pocit, že "trh" všechno vyřeší, ačkoliv právě trh (a snaha o jeho zvětšení) je v pozadí mnoha válečných konfliktů dneška ("Hele, soused má ropné pole! Když mu ho seberu, tak můžu ropu prodávat já! Budu bohatý!)

7 1
možnosti
EP

Trh je na cenové válce založen, jen ta nás tlačí k dalšímu rozvoji. Jestli se panu řidiči mzda nelíbí, ať jde dělat něco jiného se svou nulovou kvalifikací.

0 1
možnosti
AP

Demence Bruselských byrokratů nemá mezí. Nikým nevolení úředníci vymýšlejí neskutečné blbosti a potlačování práv občanů východních zemí.

9 1
možnosti
AS

Toto ale nevzešlo od bruselských byrokratů, s tím přišli Němci a Francouzi, EK to musí jen posvětit, a pokud vím, už mnoho měsíců to řeší, protože to nejspíš odporuje principům EU o volném pohybu osob atd.

1 0
možnosti
  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1809x
Ekonom, podnikatel, místopředseda ODS Praha. Narozen v roce 1972 Praze, kde také s rodinou bydlí. Během svojí profesní kariéry působil v několika společnostech na manažerských pozicích. Nyní soukromě podniká. Členem ODS je od roku 1996, místopředsedou ODS Praha od listopadu 2013. Věnuje se oblasti ekonomie a podnikání.

Seznam rubrik